Rode Rijst


Rode rijst bevat van nature Menacoline-K. Dat is een stof die cholesterolverlagend werkt. Maar rode rijst bevat nog veel meer stoffen die een cholesterolverlagende werking hebben en allemaal doen ze dat op hun eigen manier. Eigenlijk bevat rode rijst dus van alles een beetje en samen werkt dit cholesterolverlagend. Minder sterk dan een reguliere statine doet, maar het cholesterolgehalte daalt wel aanzienlijk.

Sommige reguliere statines, zoals Lovostatine, bevatten alléén maar Menacoline-K. Eén van de werkzame bestanddeeltjes uit rode rijst is hiervoor geëxtraheerd en in een hoge (onnatuurlijke) dosis in een pil gestopt. Het bevat niet meer al die andere stofjes die in de rode rijst zaten, maar alleen nog maar de Menacoline-K. Dit werkt dus op 1 manier cholesterolverlagend en dat is door de productie van cholesterol in de lever te remmen. Bij dit proces wordt ook de lichaamseigen productie van co-enzym Q10 volledig geblokkeerd, wat tot de vervelende bijwerkingen leidt, zoals spierpijn, hartkloppingen, een zwaar gevoel in het lichaam, hoofdpijn, nierklachten, etc.

Door het gebruik van rode rijst wordt ook een beetje op dit proces ingegrepen vanwege de Menacoline-K die er in zit, maar ook op andere processen, zoals het absorberen van cholesterol in de darmen, waardoor het gewoon uitgepoept wordt en niet eens in de bloedcirculatie terecht komt. Het cholesterolverlagende effect via de blokkade van de lichaamseigen productie in de lever is door het innemen van rode rijst vele malen lager dan door het innemen van bijvoorbeeld Lovostatine. En hierdoor ontstaan dus ook niet die vervelende bijwerkingen, omdat ook de lichaamseigen productie van co-enzym Q10 hiermee niet volledig wordt geblokkeerd. De productie van co-enzym Q10 wordt wel wát lager, vandaar dat we ook een rode rijst met Q10 hebben. Sowieso neemt de lichaamseigen productie van Q10 af bij het ouder worden en als daarnaast de productie nog een beetje wordt geremd via de rode rijst, dan kan het verstandig zijn om de rode rijst met Q10 te slikken, mensen voelen zich hierdoor fitter en energieker.