Stof in chocolade verbetert het geheugen


De stof flavanol, dat onder andere in chocola zit, lijkt goed voor het geheugen te zijn. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers zijn een stap dichterbij gekomen om te laten zien dat de flavanol, een antioxidant, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert.

Speciale mix

Voor het onderzoek kregen gezonde volwassenen tussen de 50 en 69 jaar drie maanden lang dagelijks een speciale mix te drinken van een drankje dat rijk was aan antioxidanten. Een controlegroep kreeg een ander drankje met minder flavanol.

De groep die de mix met antioxidanten dronken, scoorden beduidend beter, 25 procent, bij een geheugentest. Volgens neuroloog Dr. Scott A. Klein, een van de onderzoekers van Columbia University Medical Center, werkte het geheugen van de mensen in de groep die veel flavanol kregen weer als dat van mensen die tien, twintig jaar jonger waren.

Ren nu niet meteen naar de winkel om chocolade te halen, om de hoeveelheid flavanol te krijgen die de deelnemers aan het onderzoek kregen, zou je namelijk wel heel veel repen moeten eten. En deze worden zo geproduceerd dat al veel flavanol verloren gaat.

Meer onderzoek

De studie kent een aantal belangrijke beperkingen. De deelnemers kregen slechts één voedingsvoorschrift en dat was ofwel het drankje met 900 milligram flavanolen en 138 milligram epicatechine of een drankje met 10 milligram flavanolen met minder dan twee milligram epicatechine. Andere voeding kan dus ook een rol spelen. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. De resultaten van deze kleine studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience.

Bron: gezondheidsnet.nl