DA GezondheidsCheck, wij meten je bloeddruk cholesterol en bloedsuiker 

Doe de DA GezondheidsCheck bij Werkman Gezondheidswinkel, want met een paar eenvoudige tests meten we je bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol. Het is belangrijk om deze 3 zaken regelmatig te laten testen. Je merkt namelijk niet altijd wanneer deze waarden dreigen te ontregelen, terwijl ze wel de (eerste) signalen kunnen zijn van diabetes en hart- en vaatziektes. Kortom: bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol meten=weten hoe het ervoor staat. Binnen een paar minuten zie je waar je aan toe bent en aansluitend krijg je van ons advies over o.a. eten, supplementen en/of vrij verkrijgbare medicijnen. 

MAAK EEN AFSPRAAK!


Bloeddruk meten  

Tijdens de DA GezondheidsCheck meten we je bloeddruk. Vooral na je 40e kun je last hebben van een hoge bloeddruk en daardoor loop je meer risico op een hartaanval of beroerte. Dit komt omdat bij hoge bloeddruk je hart harder werken moet om het bloed in de aderen te krijgen. Na verloop van tijd wordt het hart als het ware steeds stijver en kan de hartspier uiteindelijk steeds minder goed pompen, wat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt.  

Wat is bloeddruk? 

Je hart is een onmisbaar orgaan. Het pompt de hele dag het bloed door je lichaam, in rust slaat het zo'n 40-100 slagen per minuut en als je flink sport kan dat oplopen tot 180 of zelfs 200 slagen. Het kloppen van je hart zorgt voor druk in de bloedvaten, dit noemen we bloeddruk. Bij het meten van je bloeddruk, test de GezondheidsCheck 2 waarden: de bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de druk op het moment dat het hart samenknijpt en de druk op de bloedvaten het hoogst is. De onderdruk het de druk als het hart ontspannen is (tussen 2 slagen in). Je kunt een hoge bloeddruk krijgen door bijvoorbeeld alcohol, veel vet eten, overgewicht en roken, als is er lang niet altijd een duidelijk oorzaak aan te wijzen. 

Om je bloeddruk te meten met de BloeddrukCheck, plaatsen we een ‘luchtband’ rond de bovenarm. Deze pompen we op, zodat we de boven- en onderdruk kunnen meten. De hele test kost een paar minuten. Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat je een half uur voor de meting geen koffie drinkt, niet rookt en geen (zware) inspanningen doet.  

Bloedsuiker meten 

Bloedsuiker meten zit standaard bij de DA GezondheidsCheck. Er moeten namelijk een goede balans zijn tussen de hoeveelheid bloedsuiker en insuline in je bloed.  

Als je koolhydraten eet, bijvoorbeeld uit groente, brood of snoep, zet je lichaam deze om in glucose (bloedsuiker). Het bloed neemt deze brandstof op en brengt het naar de spieren en organen, zodat het daar gebruikt kan worden. Om glucose in de cellen te krijgen, moet het hormoon insuline het ‘deurtje’ naar de cellen openen. De cellen zetten daarna de glucose om in energie, zodat je lichaam dit kan gebruiken.  

Het is belangrijk dat er een goede verhouding is tussen glucose en insuline, want bij te weinig insuline blijft er te veel glucose in je bloed zitten. Daardoor kun je gezondheidsklachten krijgen. Bij een hoog bloedsuiker kun je last hebben van dorst, droge tong, veel plassen, vermoeidheid, veel jeuk en/of (blaas)ontstekingen.  

Let op, heb je te weinig gegeven, dan is de bloedsuiker te laag en kun je merken dat je veel honger hebt, zweet, trilt, duizelig bent, hartkloppingen hebt of rusteloos en/of in de war bent. Eet of drink dan direct iets met koolhydraten, zoals een boterham of glas frisdrank (niet light)! Bij een te lage bloedsuikerspiegel kun je namelijk in coma raken.  

Reageert je lichaam niet goed op insuline of maakt het geen tot weinig insuline meer aan, dan heb je diabetes. Het voorstadium van diabetes is een sterk schommelende bloedsuikerspiegel, dus om te weten hoe het staat met het glucosegehalte in je bloed, is het belangrijk om regelmatig je bloedsuiker te nemen. We nemen hiervoor een paar druppels bloed af en testen dit. Afhankelijk van de resultaten geven we ook advies en tips om de suikerspiegel weer op een goed niveau te krijgen en/of houden. Zo nodig verwijzen we je door naar de huisarts voor verder onderzoek.  

Cholesterol meten 

Tijdens de DA GezondheidsCheck meten we ook je cholesterol met de CholesterolCheck. We plaatsen een paar druppels bloed op een teststrip en meten daarna hoeveel cholesterol in het bloed zit. Cholesterol meten is heel belangrijk, want een teveel hiervan kan bijvoorbeeld een hartaanval veroorzaken. Het lastige aan cholesterol is dat je niet merkt wanneer de waardes ontregelen, het is dus extra belangrijk om regelmatig dit te laten meten!  

Hoe werkt cholesterol 

Cholesterol is een bouwstof voor het lichaam die wordt gemaakt in de lever. Maar om dit in de rest van het lichaam te krijgen, zijn een soort transporteiwitten nodig: HDL en LDL. Samen vormen deze als het ware een haal- en brengservice voor cholesterol. LDL brengt cholesterol naar spieren en cellen om daar gebruikt te worden. Wordt niet alle cholesterol gebruikt, dan voert het eiwit HDL het restant weer terug naar de lever om afgebroken te worden.  

Maar LDL blijft in het bloed zweven en als daar te veel van komt, gaat het aan de aderwanden plakken en ophopen (aderverkalking). De doorgang in de ader is dus nauwer en er past minder bloed door. Als zo'n ophoping LDL plotseling losraakt, kan deze de ader blokkeren, waardoor het hart z'n werk niet meer goed kan doen en je een hartaanval kunt krijgen.  

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel cholesterol je in je bloed hebt en of de verhouding tussen HDL en LDL in balans is. Daarom meten we bij Werkman Gezondheidswinkel in Dokkum met de DA GezondheidCheck niet alleen het totaal aan cholesterol in het bloed, maar o.a. ook de verdeling tussen HDL en LDL. Regelmatig meten is extra belangrijk omdat je zelf niet merkt wanneer de waardes beginnen af te wijken, dit kom je alleen te weten door een bloedtest als de CholesterolCheck. 

Kom testen! 

Het lastige aan bloeddruk, cholesterol en glucose, is dat je lang niet altijd merkt wanneer deze 3 waarden te de verkeerde kant op (dreigen) te gaan. Helemaal bij cholesterol ... Het is dus mogelijk dat je belangrijke signalen over het hoofd ziet. Na het meten geven we zo nodig ook advies over passende voeding en/of supplementen.  

Plan vandaag nog een afspraak bij Werkman Gezondheidswinkel om je bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol te meten met de DA GezondheidsCheck! 

MAAK EEN AFSPRAAK!